Wednesday, December 29, 2010

Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan

Juliet Gellatley – Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan 
(Vegan i Prijatelji životinja, Zagreb, 2009)


Ako ste se ikada zapitali kako ne samo postati, već i ostati vegetarijanac ili vegan, onda je ova knjiga upravo za vas. Ona predstavlja sumu petnaestogodišnjeg istraživanja o uzgajanju životinja za hranu i proučavanja vegetarijanske ishrane te sadrži mnoštvo činjenica o tome, kao i savete za izgradnju saosećajnije ličnosti. Podeljena u nekoliko poglavlja približiće vam svet životinjskih farmi i jednog od najmoćnijih mitova današnjice – mesa, kao i razloge zbog kojih treba da zauzmete svoj stav, načinite prve korake ka vegetarijanstvu i odlučno nastavite tim putem uprkos brojnim irirtantnim opaskama s kojima ćete se neminovno susretati. 

Ovaj priručnik karakterišu kako brojni odgovori na nedoumice svakog novopečenog vegetarijanca/vegana te konkretni uputi za prelazak s mesne na biljnu ishranu, tako i dopuna izdavača spiskom korisne literature koja će vam u tome pomoći, ali i zanimljivi recepti kojima ćete, kao kažu, zatvoriti usta onima koji tvrdoglavo tvrde kako veg(etarij)anski svet nije moguć. 

Iako se čini da je mana ove knjige to što je pisana pre svega za mlade osobe, to joj je ujedno i prednost jer nas podseća na to kako treba da se postavimo u situacijama u kojima se susrećemo sa onima koji sebe još uvek traže, ali i zato što za prelazak na bezmesnu ishranu i zdrav stil života nikad nije kasno. 

Knjga se može poručiti putem sajta http://www.prijatelji-zivotinja.hr


No comments: