Wednesday, December 29, 2010

Naša braća životinje

Edgar Kupfer-Koberwitz – Naša braća životinje: razmatranje o etičnom življenju
(Vegan i Prijatelji životinja, Zagreb, 2007)


Doživljavajući neizmernu patnju u logoru Dahau u kom je boravio, pisac eseističkih pisama Naša braća životinje (krišom beleženih u bolničkoj baraci dok je bio bolestan) na posebno osećajan način iznosi svoja gledišta o životu i nehumanom odnosu čoveka prema životinjama („našoj braći“, kako ih naziva), jasno stavljajući do znanja razloge zbog kojih je, čak i u tim teškim uslovima, ostajao vegetarijanac-vegan.

Svoje prvo pismo, oslovljeno „Prijatelju!“, autor započinje detaljnim opisom razloga zbog kojih ne jede meso; sledeće nastavlja predočavanjem bola koji životinje, isto kao ljudi, osećaju; u trećem daje primere okrutnosti prema životinjama; da bi u poslednjem, četvrtom pismu, došao do analogije između ubistva životinja i ubistva ljudi, zaključivši da dokle god čovek ubija i muči životinje, ubijaće i mučiti ljude. Svoje misli uobličio je iskazima zbog kojih ne želi da ostane „neprobuđen“ već hoće da, kako kaže, raste iznutra i živi u jednom lepšem svetu, u skladu sa zakonom nad zakonima, a koji glasi – voleti sve.

Ovaj izuzetan autobiografski spis, prožet najdubljim emocijama, ne samo što je lepo i pitko književno delo, iako puno duboke tuge, već je i kratka zbirka etičkih promišljanja o čovekovim postupcima prema životinjama. Zbog svoje univerzalne poruke, napominju izdavači, preporučuje se svakom. 

(Recenzija knjige objavljena u časopisu VEGAZIN)


No comments: